Take a fresh look at your lifestyle.

Lakásépítési hitelek – építési, felújítási hitelek

0

Előrebocsátjuk, hogy talán legbonyolultabb és a leghosszabb ideig tartó hitelfajtáról van szó. Ami jó hír, hogy egy-két éve még a nagy társasházi építkezések uralták a hitelezésnek ezt a formáját, de az elmúlt évi KSH és PSZÁF adatok alapján egyre több az egyéni családi ház építése saját részre, akár hitelből is. A ház építése is, és a hitel a telek megvásárlásával kezdődik, amelyet a hitelfelvevő nevére szóló építési tervdokumentáció és építési engedély követ. Tapasztalatok szerint a tervezés egy hónap, a jogerős építési engedély kiadása meghaladja a két hónapot. Ezalatt az idő alatt elkészíthetünk egy költségvetést és megcsinálhatjuk a banki előminősítést a hitelhez.

Gyakori kérdés, hogy generálkivitelezőt Válasszunk az építéshez, vagy saját szervezésben oldjuk meg. Mindkét oldalról vannak pozitív és negatív tapasztalatok egyaránt. Mindenkinek a saját döntése, akinek önerő problémái vannak előfordulhat, hogy a generálkivitelező esetleg előfinanszírozást ad megfelelő garanciák mellett. Viszont akinek van elegendő ideje az építkezés lebonyolításhoz inkább az egyéni szervezést ajánlom mivel jelentős összegeket tud megtakarítani, ami kisebb lakáshitelt eredményez.

A banki finanszírozás több lépcsőben történik az egyes készültségi fokok szerint a megjelölt önerő beépítése után. Ezek a készültségi fokok: 45 % ( alap, álló tartófalak, tető héjalással ), van ahol 65% ( nyílászárók, épületgépészet egyes részei, vakolás ) ; és mindenütt 90% ( gyakorlatilag teljes készültség, csak apróságok hiányozhatnak ) ami már lakhatási engedély kiadásával is jár. Igény szerint lehet ettől eltérő, de ehhez legtöbbször egy hitelközvetítő nyomásgyakorlása szükséges.

Az építési hiteleknél a leggyakrabban igénybe vehető a LÉK ( lakás építési kedvezmény ) közkeletűbb nevén a teljes szocpol. Figyelemre méltó, hogy új építésű lakásnál, családi háznál az állami kamattámogatású hitelek már versenyképesek a devizahitelekkel. Sokkal körülményesebb, de mivel nincs árfolyamkockázat, ez a hitel megéri.

Összefoglalva, mindenkinek ajánlom akinek már van egy telke és elegendő elszántsággal rendelkezik. Hiszen itt igazi kézzelfogható értéket teremtünk, újat alkotunk. Remélem közösen !

Leave A Reply

Your email address will not be published.